Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_testépítés
Lakatos ”Múmia” Mihály

Van, aki azt állítja rólam, hogy fanatikus testépítő vagyok (voltam!) A fanatizmus megszállottságot, vakbuzgóságot jelent. Valóban az lennék? Az életben léteznek más értékek is túl a testkultúrán. Bűn talán, ha valamilyen szinten érdekel az irodalom, költészet, művészet, zene, történelem vagy a vallás?Ha épp egy grafikai kiállításra készülök, akkor az a irányelv nyer prioritást, arra összpontosítok. Így van (volt!) ez a testépítéssel is. Ha egy versenyre készülök, nyilván az nyer prioritást, abban a stádiumban minden más a háttérbe szorul, ami nem jelenti azt, hogy az örökkévalóság homályába vész. Saját értékrendemben nem racionális, ha egy síkon mozgok egész életemben. Vagyok és maradok, aki voltam.

1. Hogyan jutott eszedbe, hogy a testépítést válaszd?

Még az erdélyi Marosvásárhelyen kezdődött 1985-ben, amikor egyik ifjúkori nyúlgerinc barátom egy év kondizás után olyan látványosan átalakult, hogy engem is felpaprikázott a látványa, és kedvet kaptam a testkultúrához. Azokban az időkben nem magazinokból vagy internetről merítettük a motivációt –hiszen mindkét információforrás hiányzott-, hanem a közelünkben élő jó kiállású társainktól

2. Mióta sportolsz versenyszerűen?

Kezdetben, mint legtöbben, én is csak hobbiszinten kondizgattam, aztán pár év elteltével a marosvásárhelyi már befutott testépítők biztatására kedvet kaptam a versenyzéshez, megszállt az ihlet, amely magasra szítja a lélek alkotótüzét, és emésztő lángjai minden akadályt elhamvasztanak. Ennek következtében1987 tavaszán először színpadra merészkedtem. Emlékszem, kezem-lábam remegett az izgalomtól azon a megyei bajnokságon, és egy szempillantás alatt az összes pózbeállást elfelejtette, amit első /és egyben utolsó!/ edzőm Kovács „Kopek” János /volt súlyemelő/ megmutatott a verseny előtt.

3. Volt-e abbahagyás, újrakezdés?     Vagy folyamatosan edzel megállás nélkül?

Amennyiben a kérdés a versenyzésre irányul, voltak kihagyások, de azok tudatosan történtek. Regenerálódási megfontolással, vagy, hogy a versenyzéshez elengedhetetlen anyagi hátteret
megteremtsem. Hiszen, a csúnya pénz nélkül sajnos a testépítésben sem működik a felkészülés. Legalábbis eredményesen nem. Magát a sportolást, mozgást amióta elkezdtem abba nem hagytam. Legfeljebb 1-2 hétig, ha épp szabadságomat töltöttem valahol távol a világ zajától.

4.Milyen korosztályos eredményeid vannak?

Többszörös testépítő Masters 40 és 50 év feletti magyar bajnok, többszörös nemzetközi kupagyőztes. Masters Európa Bajnok, Masters Világbajnok, Masters Erőemelő Magyar Bajnok

5.Meg vagy elégedve magaddal?

Mindig megpróbáltam tanulni az előző hibáimból és azokon csiszolni, alakítani. Nagy hiba az, amikor valaki hátradől gondolván, hogy ő már készen van. Ilyenkor csúsznak be a nem várt, de kiérdemelt jelképes pofonok. Hibák mindig akadnak, és azokat ki kell küszöbölni, különben nincs előrelépés. Ha elérünk egy szintet, az a következő tervünk, hogy eggyel feljebb lépjünk. Dehogy voltam megelégedve! Soha nem értem el azt a fázist.

6.Hogyan élsz meg egy versenyt?

Ha sikeres volt, pillanatnyilag elégedetten nyugtáztam, aztán a következőre összpontosítottam, és ahogyan korábban említettem a hibák javításán töprengtem. Ha rossz eredményt értem el, átértékeltem a hibákat, és a döntés miértjén gondolkoztam, aztán még nagyobb figyelmet fordítottam a hibajavításra. Nyilván soha nem örültem egy a vártnál rosszabb eredménynek, de arra mindenképpen pozitívumként szolgált egy kudarc, hogy felmérjem hol szúrtam el.

7.Szoktál előtte izgulni?

A kezdeti versenyek idején rettenetesen izgultam, sőt valósággal rettegtem, aztán azévek múltával egy szükséges drukk lappangott  benne. De érzésem szerint erre szükség is volt, hogy ne passzívan álljak starthoz.

8.Kell speciális étrend?

A szakemberek megállapítása szerint a verseny testépítésben az étrend mintegy 65- 70%át teszi ki a felkészülésnek,- van, aki azt állítja, hogy ennél több- és ezzel a nézettel maximálisan egyetértek. A testépítés az a sportág, amely magán hordja mestersége címerét. Itt a test végletekig való kidolgozása, kiélezése, elengedhetetlen eleme a sikeres versenyzésnek. Ezt a tendenciát céltudatos, ultra brutális táplálkozás nélkül lehetetlen megvalósítani.

9.Sokat kell fogyasztani egy versenyre?

Kinek mennyit?! Nekem a fogyással nem volt annyi gondom, mint a tömegnöveléssel. /itt a minőségi izomtömegre gondolok/. Max testsúlyom betömegelve 86,5 kg volt, és akkor 80kg-os kategóriában versenyeztem. Ha összehasonlítjuk olyan sportolóéval a testsúlyom, aki akár 20kg-ot is lepucolt magáról egy versenyre - ugyanabban a kategóriában-, gondolom egyértelmű és világos, hogy ez a súlytöbblet nem nevezhető túl soknak. Arra viszont mindig ügyeltem, hogy a tömegnövelés időszakában is lehetőleg „tisztán”táplálkozzak /nem vittem be túlzott mennyiségű felesleges kalóriákat: pizzák, hamburgerek, hasábburgonya…stb/.

10.Mit adott neked ez a sportág?

Mindenekelőtt rengeteg barátot, mint például téged. Erkölcsi és lelki elégtételt. Olyan világtájakat barangoltam be, ahova csak a sportnak köszönhetően jutottam el. Számtalan tanítványt az évek során, akiknek igyekszek utat mutatni a sportág sikerének irányába. Költői kérdéssel élve, kell-e annál nagyobb lelki öröm, mint amikor segíted egy látványos átalakuláshoz embertársadat, ami akár az életvitelét is megváltoztathatja?

11.Mit próbálnál ki, de még nem tetted meg?

Visszamenni az idő labirintusaiba. Na persze ezt ezután sem teszem meg, mert nem tehetem. Időutazás csak a virtuális világban létezik. Hogy milyen sportágat? Így hatvanon túl már nincsenek illúzióim, vágyaim, hogy elkezdjek valami újat. Örülök, ha már visszafogottan és így „öreges” tempóban a mozgáskvótámat teljesítem.

12.Mi az amit soha nem próbálnál ki?

Megnősülni! A tréfát mellőzve; olyan irányelvet, amely nem kompatibilis az adottságaimmal, nincs összhangban a karakteremmel. Pl.: erősember vetélkedőt nem vállalnék be. Nem erőltetném a túlzott és erőltetett súlyok emelését, ami biztosan a sérülésemet okozná. /Amúgy sem lehetünk elég óvatosak, nem még ki is hívjuk magunk ellen a sorsot./ A határaink feszegetése egy adott ponton túl, már nem biztos, hogy bölcs ötletnek tűnik. Nyilván, lépjünk ki a komfortzónánkból, de ne barangoljunk meggondolatlan fényévekre tőle, mert azzal már veszélyes ingoványra tévedhetünk.

13.Mi a titkod, hogy te vagy a legjobb?

Legjobb??? Ilyet soha nem állítottam. Egy adott versenyt megnyertem, mert engem láttak a döntnökök a legfelkészültebbnek azon a megmérettetésen, de az horizontokra van a legjobb fogalmától. Titkok nincsenek a győzelemhez: túl az alkati adottságon rabszolgamunka szükségeltetik, kitartás, alázat és egy jó adag szerencse, hogy a zsűri téged lásson győztesnek.

14.Meddig szeretnéd csinálni a sportágadat?

Egyik korábbi válaszomban már megelőztem a kérdésedet. Versenyszerűen nem tudom, hogy még folytatom-e –bár erre nem teszem le a nagyesküt-, de a testmozgást /nem összetéveszteni a testépítéssel!/ még nyugdíjas jelleggel imitálom.

MASTERSSPORT.HU
wake up jonny
chiefs
Vissza a tartalomhoz