Pánisz László erőemelő világbajnok - Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_erőemelés
Pánisz László erőemelő világbajnok

Mikor kezdted az erőemelést?      
A 90-es években kezdtem el az erőemelést. Először Böszörményi Attiláékkal, majd ez megszakadt. 2003-ban pedig jött egy futós korszak, először még hobbiból csak helyi versenyeken indultam, aztán fél maratont, majd maratont futottam. Pár évig csináltam és nagyon szerettem, de aztán egy sérülés miatt kiestem a futásból. Szerettem volna újra kezdeni, de sajnos vizesedett a térdem, így nem sikerült. Aztán eltelt egy-két év, ez idő alatt a versenyszerű sportolás háttérbe szorult. Hobbi szinten elkezdtem lovagolni. Egy családi ebéd alkalmával született meg bennem egy döntés, hogy újra elkezdem komolyabban az edzést és 2012. december elején elkezdtünk a fiammal súlyzózni. Egy idő után kezdtek hangsúlyosak lenni az erőemelő gyakorlatok. Megtanítottam a fiamat és az unokaöcsémet alap fekve nyomni, majd megtanítottam őket normálisan guggolni. 2012 év végén újra az erőemelés irányába mozdultunk, majd 2014-ben elkezdtünk versenyezni.

Hogyan támogatott ebben a család?

A családom maximálisan támogatott ebben. Az anyagiakat hál istennek meg tudtam oldani magamnak, úgyhogy ilyen szinten nem kellett támogatni. Nekem már az támogatás, hogy ha hagynak otthon azt csinálni, amit szeretek.

Van-e valami speciális étrended?

120 kg-ban versenyzek, ehhez vagyok 176 cm. 46 évesen nem úgy van már a testzsírszázalék sem. Elkezdek csak húst enni, elkezdem a  szénhidrátot leépíteni, nem eszek kenyeret, de nem egy kőkemény diéta. Vacsorára iszok még egy magas fehérje tartalmú proteint, amit kimondottan csak verseny időszakban szoktam. Verseny időszakon kívül nem proteinezek. Táplálék kiegészítőként vitaminokat ízület védőket pótolok. Gyakorlatilag annyira feltolt súly nekem, hogy ezzel a magassággal 120 kg felett vagyok, télre felmegyek 124-25 kg-ra, az már mondjuk sok is nekem.

Mi volt a legutóbbi versenyed?

A legutóbbi márciusban volt a Masters Európa Bajnokság Svédországban. Tavaly volt Minszkben, ahol, összetettben ezüstérmes voltam. Nálunk is úgy van, hogy fogásnemenként is hirdetnek eredményt. Nekem a fekve nyomás kiesik, sose voltam jó, valahogy nem éreztem rá. Ráadásul vállsérülések is kínoztak. A tavalyi Világ Bajnokságon Finnországban, guggolásban első helyezett lettem 285 kg-mal. Nem is testsúllyal, hanem tényleg a legmagasabb guggolással. Idén ezüstérmes lettem guggolásban, úgyhogy testsúllyal kaptam ki. Felhúzásban 2015-ben, Finnországban második lettem. Tavaly Minszkben szintén második.

Hogy van nálatok a korcsoport?

40-től kezdődik a Masters. De csak 10 évente van váltás. Lassan az a probléma hogy, jövő januárban már a 47-et töltöm és már 7 évvel fiatalabbakkal versenyzem. Nem olyan, mint 20 évesen. Általában azt mondja az ember, hogy 7 évvel többet edzett, itt viszont azt mondják, 7 évvel több van benne. Már egyre kopottabb az ember. Több sérülést szedünk össze. Az évek alatt becsúszott egy-két sérülés. Nem komoly sérülések ezek, szerencsére részleges szakadáson kívül, komolyabb nem volt.  

Te akkor világbajnoki ezüst és Európa bajnoki bronzérmes vagy?

Így van, összetettben van világbajnoki bronzérmem, amit 2015-ben, Finnországban szereztem. 2017-ben Minszkben lettem összetett ezüstérmes. 2018 márciusában Helsingborgban az Európa bajnokságon lettem guggolásból ezüstérmes, felhúzásból aranyérmes, összetettben bronzérmes. Guggolásban a két világbajnokságon világbajnok lettem. A 2018-as Európa bajnokságon ezüstérmes lettem felhúzásban. A márciusi Európa bajnokságon arany érmet szereztem. Ez most jobban kijött.


Vannak szponzoraid?

A helyi önkormányzattól van sporttámogatás az egyesületnek, amit nagyon szépen köszönök. Illetve van egy barátom, Szilágyi Gábor egy nagyon sikeres vállalkozó.

Hogyan éled meg a versenyt, izgulsz előtte?

Hála istennek nem vagyok izgulós fajta. Van olyan, aki nem eszik verseny előtt, nekem olyan nincs. Az első versenyen úgy mentem ki, hogy egy bármilyen színű érem lehet felhúzásban. Ahhoz képest sokkal jobban sikerült. Az itthoni mezőnyben erősebb vagyok. Itt igazából nem nagyon kell izgulni, jobban inkább magammal versenyzek meg az eredményemmel. A tavalyi Minszki nagyon stresszes volt, de nem előtte, hanem inkább a versenyen. Ott már mindenki tudta ki vagyok, mi vagyok. Ezen a szinten már mennek a méregetések. Én mindig azt mondom, hogy ott már olyan nincs, hogy erősebb leszel, akármilyen ellenfeled van. Viszont gyengülni tudsz, mert ha pszichésen ott megijesztenek vagy elbizonytalanodsz, az egy-egy fogásba kerül. Egy-egy fogást elszúrszhatsz, mert belehajszolnak abba, hogy túl magasan kezdjél. Tudja mindenki, hogy én vagyok a címvédő guggolásban. Itt nekem úgy kell viselkedni, hogy nem félhetek, féljenek ők. Szép lazán, mint edzésen, ugyanúgy kezdtem az üres rúddal guggolni szép nyugisan, alaposan.

Meddig szeretnéd csinálni ezt a sportágat?
Lesz most egy korosztályos magyar bajnokságunk, és egy csapatbajnokságunk is, ezen mindenképpen indulok.

Nemzetközi eredmények:

2015. Finnország (Salo) World Masters Classic Powerlifting Championships

   • guggolás 285 kg 1. helyezés
   • fekvenyomás 145 kg
   • felhúzás 305 kg 2. helyezés
   • öszzetett: 735 kg 3. helyezés

2017. Fehéroroszország (Minszk) World Masters Classic Powerlifting Championships

   • guggolás 295 kg 1. helyezés
   • fekvenyomás 167,5 kg
   • felhúzás 310 kg 2. helyezés
   • összetett: 772,5 kg 2. helyezés

2018. Svédország (Helsingborg) European Masters Classic Powerlifting Championships

   • guggolás 290 kg 2. helyezés
   • fekvenyomás 167,5 kg
   • felhúzás 315 kg 1. helyezés
   • összetett: 772,5 kg 3. helyezés


MASTERSSPORT.HU
wake up jonny
chiefs
Vissza a tartalomhoz