Súlyemelő masters OB egy résztvevő szemszögéből - Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_sulyemeles
Súlyemelő masters OB egy résztvevő szemszögéből

 
Ha valahol az átlagnál nagyobb igazsága van a „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” coubertini szállóigének, akkor az a szeniorok, mastersek, egyszóval az öregfiúk bajnoksága. Mert ha valaki hajlottabb korában olyan állapotban van, hogy súlyemelő versenyen indulhat, már fél siker. Ha meg már ott van, természetes: győzni szeretne. Nem mindig az ellenfelet szeretné legyőzni, sokszor saját magát akarja meggyőzni arról, hogy még mindig felléphet a világot jelentő deszkákra, illetve dobogóra
 
Ilyen gondolatok keringtek a szerző fejében, amikor fejébe vette, hogy elindul a 2018-as súlyemelő masters országos bajnokságon. (Magáról, a mastersről elég, ha annyit tudunk, hogy hosszú atlétikai pályafutás után (400 m gát, tízpróba, rúdugrás) 1987-ben részt vett az első súlyemelő masters OB-n.

Aztán 2010-ig tartó triatlonos pályafutása után 2015-ben ismét bekapcsolódott a súlyemelésbe.) Tudjuk, a súlyemelés időigényes sportág a rendezésben is. Ezért a szerző nem kárhoztatta a rendezőket, hogy számára 8 és 9 között van a mérlegelés, mert 10-kor kezdődik a verseny. Csak mivel a szerző debreceni, mindehhez a 8.37-kor Zuglóba érkező intercityre kell felszállnia 5.53-kor. Ehhez pedig úgy jut ki, ha 4.30-kor kel fel. Sebaj, csak álmosság... A vonat szerencsére pontosan érkezik. Arra az esetre, ha késne, a szerző mobilján rajt’ van a szervezők telefonszáma. De most nem kell élni a szabály adta lehetőséggel irány a BKV Előre súlyemelő terme.

 
S ott vannak a barátok, több évtizedes ismerősök. Néhányuk szintén részt vett azon az emlegetett első masters OB-n. Igaz, egy kivételével ők csak a nézők között foglalnak helyet. Még Kanadából is van itt egy régi MAFC-os. Mivel a szerző annak idején ennek a szakosztálynak volt tagja, elkezdődik az anekdotázás. Mindjárt kedvenc súlyemelő anekdotájával kezdi a bemelegítés közbeni beszélgetést: „Tudod, a műegyetemi teremben, ha valaki nem bírt megállni a súlyzóval, s a már kiszakított vagy kilökött súly vitte-vitte előre, aztán vagy megállt a dobogón, vagy eldobta a súlyt, azt mondták: majd a büfében megfogja. Rákérdeztem, hogy is van ez: kiderült egy versenyen valaki tényleg a büfében állt meg a mázsányi súllyal.” Beszélgető társam megszólalt: Valaki??? Én voltam az… „De hiszen te Kanadában…” Akkor még nem, majd később mentem ki. Tudod, úgy volt, hogy az egyik teremben egy folyosón szembe nyílott egymással a súlyemelő terem és a büfé ajtaja. Nyitva volt mind a kettő. Én meg pont szemben álltam vele a dobogón. A lökés után nem tudtam megtartani a súlyt, ment előre, én meg lépkedtem utána. A büfébe éppen nem jutottam ki - az ajtó szélessége ezt nem is tette volna lehetővé - mielőtt leléptem volna a dobogóról, elengedtem a súlyt.

 
A beszélgetés közben szépen elment az idő, megkezdődött a verseny. A szerző – életkorának és testsúlyának megfelelően – az elsők között lépett a dobogóra. Szakításban a kezdősúlyon maradt, de lökésben mind a három kísérlete jó volt. Pont fordítva, mint az egy évvel korábbi OB-n volt. Na, de hát azért is van a verseny, hogy tanuljunk belőle. A videofelvételek arról árulkodta, hogy a bal keze lemaradt, s bizony azzal belenyomott a gyakorlatba. El is határozta, felhagy az ollózásos szakítással, mert az ebbéli bizonytalanabb testhelyzetnek tudta be a sikertelen gyakorlatot. Az a dilemma különösen azoknál a súlyemelőknél merül fel, akik boldogult úrfi korukban így tanulták meg a gyakorlatot. (A szerzőt aztán egy újabb verseny igazolta, három jó szakítással. Na, nem tanulta meg a fiatal korában elmulasztott beülést, hanem – alig különbözve a helyből szakítástól – lábait terpesztve került a súlyzó alá.)

 
A verseny lezajlott, az eredmények, s a videó felvételek ott vannak a szövetség honlapján, bárki megnézheti őket. A szerző és sporttársai ismét megerősítették barátságukat, hazamentek a legények. Majd hetekkel később feltűnt az interneten egy másik idei verseny videója, amelyen egy szakítás után a versenyző elindul a súlyzóval, ha nem is a büfé, hanem középső pontozó bíró irányába… Szerencsére a versenyző idejében abbahagyta futását, s a halálra rémült bírónak sem lett semmi baja. Úgy látszik, nincs új a nap alatt.  
 
Gőz József Miklós
 
   MASTERSSPORT.HU
wake up jonny
chiefs
Vissza a tartalomhoz